Stilleven met pioenrozen

Stilleven met pioenrozen

60 x 73 cm, © 2011, verkocht
Tweedimensionaal | Schilderkunst | Olieverf | Op paneel

Stilleven met pioenrozen

VERKOCHT

Dit schilderij is in opdracht gemaakt. Het fotolijstje is door de opdrachtgever ingebracht en de pioenrozen was een van de mogelijke bloemen voor dit stilleven. De pioenrozen zijn een enorme klus geweest om ze te krijgen zoals ze zijn geworden. Ze zijn enorm volumptueus geworden zoals een pioenroos er voor het 'teruglopen' uitziet.

De pioen is een plant met een grote historie. Er zijn vele hoogtijdagen geweest maar ook periodes waarin de plant relatief onbekend is geweest. De pioen is al duizenden jaren oud en is afkomstig uit China. Langzamerhand heeft deze plant zich steeds verder verspreid en kan teruggevonden worden in verhalen van verschillende (grote) beschavingen. Zo ook in Griekse mythes. Zo bestaat er een verhaal waarin wonderlijke dingen gebeuren. Ook geniet de wortel als medicinaal middel bekendheid.

De pioenroos, waarvan de stampers aanvankelijk zijn omgeven door een vlies, is vanoudsher een symbool van de maagdelijkheid en was bij de Grieken gewijd aan de godin Pallas Athene. Deze roos zonder doornen is een uitgesproken Mariasymbool.