Stilleven met narcissen

Stilleven met narcissen

60 x 60 cm, © 2011, prijs op aanvraag
Tweedimensionaal | Schilderkunst | Olieverf | Op paneel
Getoond op Atelier/Galerie Roman Reisinger

Stilleven met narcissen

TE KOOP

Dit stilleven is de opvolger van het stilleven met chocoladevlokken. Voor de compositie paste het beertje qua textuur uitstekend bij die van de narcissen en de pot.  Het beestje zit qua kleur in hetzelfde kleurengamma als dat van de narcissen. Het zou een mooi stilleven kunnen zijn voor in een hal van een woonhuis vanwege het wuivende pootje van het aandoenlijke beertje. 

Dit eigentijdse en -zinnige stilleven hebben wij voor eerst kunnen laten zien op de Open Art Fair Utrecht. Het oogste veel positieve reacties. Natuurlijk wordt met dit oud aandoende stilleven het voorjaar en speelsheid in de mens verbeeld.

In het oosten beschouwde men vroeger de narcis als een geestelijke, spirituele bloem. Volgens de Grieken wijst de bloem op de zelfliefde en hoort daarom met name bij de jeugd. Deze laatste betekenis heeft zich binnen de kerk voortgezet. We vinden de bloem dikwijls terug op Maria-afbeeldingen en op voorstellingen van de geboorte van Christus als symbool van de nieuwe jeugd. Een narcis in een paradijsvoorstelling of in afbeeldingen van de aankondiging aan Maria symboliseert op die plaatsen goddelijke overwinning op de menselijke zelfzucht en eigenliefde.