Museum MORE 
 
HET GROOTSTE MUSEUM VOOR NEDERLANDS MODERN REALISME (én buurman van onze galerie!) 
 
Meer dan 200 werken van toonaangevende Nederlandse realisten van de afgelopen 100 jaar zijn te zien. Van Carel Willink tot Pyke Koch en van Jan Mankes tot Wim Schuhmacher. 
Ze werden wel eens ‘de beschaafde heren van de goede smaak’ genoemd. Expres een beetje dubbelop. Maar zoals dat hoort bij heren (en ook dames) van stand, doorstaat hun realistische kunst moeiteloos de tand des tijds. De kunstenaars uit de collectie van Museum MORE blinken uit in technische perfectie, grote ambachtelijkheid en een scherpe kijk op de werkelijkheid. Niet gehinderd door modegrillen bouwen ze vaak voort op een traditie van Hollandse Meesters, Vlaamse primitieven of Italiaanse Renaissance-kunst. Maar altijd op geheel eigen wijze. Hun werk kan mysterieus zijn, nietsontziend of juist een blik werpen op een werkelijkheid die niet van deze wereld lijkt. 
Magisch nationaal erfgoed 
De collectie is verworven door Hans Melchers met de bedoeling om topwerken van Nederlandse Modern Realistische kunstenaars van de afgelopen 100 jaar bijeen te houden en toegankelijk te maken voor een breed publiek. Bijzondere aandacht gaat in het museum uit naar Carel Willink (1900-1983), de koele grootmeester van het Magisch Realisme. Meer dan 30 werken van Willink zijn te zien, een unicum In Nederland. MORE is dan ook het grootste museum voor Nederlands Modern Realisme. Naast Willink zijn beroemde kunstenaars zoals Jan Mankes, Pyke Koch, Dick Ket, Raoul Hynckes, Wim Schuhmacher en Charley Toorop vertegenwoordigd. Daarmee is de verzameling van MORE van nationaal belang. 
MORE biedt méér 
MORE heeft 7 ruime tentoonstellingszalen, een museumwinkel, een eigen café en biedt extra service aan zijn bezoekers. Fietsers kunnen gebruik maken van oplaadpunten voor e-bikes. In het museum is wifi en zijn oplaadpunten voor smartphones en tablets. Voor wie graag langer geniet van zijn verblijf, biedt het naastgelegen hotel-restaurant De Roskam uitkomst. De eeuwenoude Roskam verwelkomt gasten met authentieke gerechten en eerlijke streekproducten. En er hangt kunst uit de MORE-collectie. Misschien dineert u wel onder het oog van een echte meester? 
Architectuur 
Het gebouw van MORE in Gorssel is ontworpen door de beroemde Nederlandse architect Hans van Heeswijk. 
Hij was ook verantwoordelijk voor de verbouwing van de Hermitage in Amsterdam en het Mauritshuis in Den Haag. Op dit moment werkt Van Heeswijk aan de nieuwe entree van het Van Gogh Museum in Amsterdam. 
In 2016/2017 opent MORE een tweede locatie in Kasteel Ruurlo. Hier zal leven en werk van Carel Willink centraal staan. De restauratie van het kasteel vindt plaats onder leiding van de gerenommeerde architect Cor Bouwstra, 
die eerder het Anne Frank Huis in Amsterdam en Kasteel de Haar in Haarzuilens restaureerde. 
 
PRAKTISCHE INFORMATIE PER 31 MAART 2015 
 
Museum MORE opent voor publiek op dinsdag 2 juni 2015 
Dinsdag t/m zondag van 10.00-17.00 uur 
Hoofdstraat 28 
7213 CW Gorssel 
Tel 0575-760 300 
info@museummore.nl 
www.museummore.nl 
 
BEREIKBAARHEID 
Gorssel ligt vlakbij Deventer en is goed bereikbaar per auto, trein en bus. 
Auto 
U neemt de snelweg A1 richting Deventer. U neemt Afslag Deventer/Zutphen, richting Zutphen. Na 5 km arriveert u in Gorssel. Het museum heeft een eigen parkeerterrein.